Kalbin % 35 civarında çalışması bir sorun olduğuna işaret eden bir durumdur. Bu sorun özellikle belli başlı belirtiler ile meydana gelir. Bu belirtiler ortaya çıktığında uzmana başvurulmalıdır.
MR Anjiyografi: Damar içindeki kan akışını ve yapısal bozuklukları detaylı bir şekilde gösterir. Aort diseksiyonu gibi acil durumların değerlendirilmesinde faydalıdır.
Aort anevrizmalarının kesin nedeni daha iyi anlaşılmalıdır. Yine de, birkaç faktör aort duvarının zayıflamasına katkıda bulunabilir ve bu da anevrizma oluşumuna yol açabilir.
Aorta ulaşıldığında kan akışı geçici süre durdurulması ise için krempleme işlemi uygulanır. Daha sonrasında aorta suni bir damar takılması veya damarın dikilmesi işlemleri uygulanarak operasyon gerçekleştirilir.
Ancak anevrizmada yırtılma olması durumunda, hastanın acil olarak operasyona alınması gerektiğinden, ne yazık ki hastaların bir kısmı kapalı ameliyat şansını kaybedebilir. Bu hastalarda standart açık cerrahi yöntemlerle operasyon yapılır.
Sigara Kullanımı: Özellikle böbrek damarlarının altında gelişen anevrizma ile sigaranın direkt bağlantısı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bununla birlikte daha çAlright abdominal anevrizmaların oluşmasında rol oynar.
Genetik yatkınlıklar aort anevrizmalarının aort anevrizması gelişiminde önemli bir rol oynar. Marfan sendromu, Ehlers-Danlos sendromu ve ailesel torasik aort anevrizması sendromu gibi bazı kalıtsal durumlar riski artırabilir.
Abdominal aort anevrizması rüptürü yaşayan hastalarda genelde kanamaya bağlı kardiyovasküler instabilite durumu vardır. Yani bu hastalık kritik hastalardır ve acil cerrahiye alınması gerekir.
Aort anevrizmalarının en sık sebebi kontrolsüz tansiyon yüksekliği ve aterosklerotik damar hastalığı denilen damar duvarında kireçlenme olmasıdır.
Bu sitede sağlanan bilgiler, bir hasta/website ziyaretçisi ile mevcut doktoru arasında var olan ilişkinin yerini almak için değil, bu ilişkiyi desteklemek için tasarlanmıştır.
Her iki durum da acil ameliyat gerektirir, bu safhada yapılan ameliyatların hem komplikasyon hem de mortalite riskleri, vaktinde; ‘’Aort dokusu hasara uğramadan’’ yapılan ameliyatlarla kıyaslandığında çOkay yükselmektedir.
Kan damarının genişlemesine neden olur ve yavaş yavaş büyüme eğilimindedir. Belli bir büyüklüğe ulaşan anevrizmalarda yırtılma veya patlama riski artar ve acil tıbbi müdahale gerektirir. AAort duvarlarında birtakım nedenlerle zayıflama oluştuğunda anevrizma riski görülebilir. Bu duruma “Aort anevrizması” veya “Aort balonlaşması” adı verilir.
Öncelikle kalp hastalıklarından korunmak amacıyla her yaşta rutin kontroller önem taşımaktadır;
Ateroskleroz gibi bağ dokusunu ilgilendiren bazı hastalıklarda da zamanla yaş aldıkça liflerin yeniden oluşturulma işlevi aksar.